2. Šnečci

 

Učitelky:   Fleissigová Marie

                 Bc. Chodlová Mirka

Asistent pedagoga: Jana Chmelařová

O úklid třídy a výdej stravy se stará:    Alexandra Hovorková

Telefon třídy: 380 422 842

V naší třídě Šnečků máme  25 dětí.

 

Záměry a cíle naší třídy

Vycházíme z našeho Školního vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání „Společně za poznáním“ .

Cílem naší třídy jsou děti, jejich dětská osobnost, jejich práva a povinnosti. Chceme je seznámit s naším velkým světem a naučit je v něm žít. Učíme je samostatnosti, rozhodovat se sám za sebe a nést za svá rozhodnutí i následky. Nebát se říct svůj názor, ale také přijímat názory druhých. Chceme, aby z naší třídy odcházely do školy „velké, malé bytosti“, které se o sebe umí postarat.

 

Naše pravidla

Máme nová pravidla, která jsou platná pro obě naše třídy a pomůžou nám vytvářet příjemné prostředí a atmosféru.

Pravidla jsme rozdělili na:  

-         oušková pravidla (např. když jeden mluví, posloucháme)

-         pusinková pravidla (např. vítáme se i loučíme s druhými)

-         ručičková (např. uklízíme hračky, udržujeme pořádek)

-         nožičková (např. ve třídě chodíme tak, abychom si neublížili)

-         srdíčková (např. umíme se rozdělit, obdarovat)

-         pravidla při stolování (např. jíme tiše, nemluvíme)

 

 

O čem si povídáme, co se učíme a poznáváme

integrovaný blok    Období poznávání, vůní, barev a nových příběhů

Charakteristika bloku:
Znám už své jméno? Jak se jmenuješ ty? Jak se jmenují paní učitelky? Kde to jsme? Zvládnu to tady sám? Co už umím? Co ještě nedovedu? Pomůžeš mi se vše naučit? Budeme kamarádi? Jak se pozná kamarád? Budeme si hrát všichni spolu? Můžu si tady dělat, co chci? Jak je barevný, jak voní a chutná podzim? Jaké barvy už znám? Jablíčko nebo hruška? K čemu jsou vitamíny? Ovoce nebo zelenina? Znám domácí zvířata? Znám jejich mláďátka? Vím, co moje tělo dovede? Zvládnu sám překonat překážky? Umím si chránit zdraví? Vím, co by mi mohlo ublížit? Rostou ještě nějaké květinky na podzim? Budeme si pouštět draka? Vím, proč opadávají ze stromů na podzim listy? Který strom je má nejkrásnější? Co s nimi můžu všechno udělat? Kdo pomohl dědečkovi vytáh nout řepu? Jak se připravují zvířátka na zimu? Vím, co budu nosit na sobě, až přijdou chladné dny?

 

integrovaný blok    Období adventu, kouzelných překvapení, dárků, zasněžené přírodya pohádek

Charakteristika bloku:
S čím máme hodně starostí, když je zima za dveřmi? Umím si už poradit s oblékáním? A umíme si pomáhat? Poznám, co je dobré a co zlé? Najdu v sobě kousek čerta a Mikuláše? Čeho se bojím a proč? Co je to zlobení a proč lidé zlobí ? Čím bych potěšil Mikuláše? Jak se žije čertům v pekle? Umím zazpívat písničku, přednést básničku či vyprávět pohádku? Co se stalo v Betlémě? Co vím o narození Ježíška a jak asi vypadal? Jak se lidé připravují na Vánoce? Jak si můžeme připravit hezké Váno ce ve školce? Znám nějaké vánoční zvyky? Proč dostáváme dárky? Jaké mám přání a co by potěšilo toho, koho mám rád? Zvládneme spolu zazpívat nějakou koledu? Co mě napadne, když se řekne král? Kolik králů přišlo za Ježíškem? Čím bych chtěl být? Co už všechn o umím a zvládnu? Kdo u nás vládne a kdo se ujal vlády venku? Jak to ve světě vypadá, když se vlády ujme královna Zima? Vím, jak se chránit před zimou a kam se poděli broučci, žížaly a ještěrky? Co je to vlastně sníh a led? Co dovedu na sněhu a na ledu? C o by se stalo, kdyby? Poslechneme si pohádku? Znám  pohádku o zvířátkách nebo vyprávění o princezně? Umím postavit sněhuláka? Co už umím s papírem? Bude ze mě malíř? Těším se do školy? Už půjdu k zápisu? Vím, co je to Masopust? Těším se na karneval? Uděláme si krásné společné karnevalové dopoledne?

 

integrovaný blok  Období nového života, tradic, rozkvetlé přírody a zajímavých vyprávění

Charakteristika bloku:
Kde bydlí kočka, pes, kde ryby, žáby, kde veverky, sloni, klokani a velryby? Jaké známe jarní květiny a umíme je namalovat? Už můžeme jít na zahradu? Co se tam změnilo? Jak se může proměnit větvička v teple? Co se skrývá ve vajíčku? Proč se o Velikonocích malují vajíčka? Komu já dám vajíčko a proč? Jak dřív slavili lidé Velikonoce? Jak přivítáme velikonoce my? Jak se dá zařídit hezký den? Na který hezký den vzpomínám? Co může hezký den pokaz it? Jak co roste a jak rostu já? Vyrostli z nás pomocníci? S čím pomáhám ve školce a jak mamince? Vrána letí, nemá děti, my je máme, neprodáme. Kde jsme se tu vzali? Jak jsem se narodil a komu? K čemu jsou na světe maminky? Až budu velký, budu mít děti? B ude to těžké se o ně starat? Kdy jsou s dětmi největší starosti? Jaké jsou starosti s koťaty, štěňaty, kůzlaty atd? Co to znamená mít někoho rád? Vím, kdo je Alkoholín a Droger? Umím už něco zazpívat nebo zatančit? Těším se na besídku?

 

integrovaný blok  Období sluníčka, cestování, oslav, nových dobrodružství a radosti z blížících se prázdnin.

Charakteristika bloku
: Kde bydlí lidé? Co potřebují k bydlení? Kde bydlím já a kdo se mnou bydlí a proč? Znám svoji adresu? Kde bydlí můj kamarád? Co se mi doma líbí? Jak se jmenuje město, ve kterém bydlím? Co se mi v něm líbí a co tu mám rád? Jak se staví dům? Co je vzpomínka, Co je historie? Kdo je vandal? Co bych dělala kdyby… Co o sobě víme? Co js me spolu zažili? Co mě napadne, když se řekne? Co už sám dovedu a na začátku jsem neuměl? Umíme se o sebe postarat? Umíme se dívat kolem sebe? Co je to MDD? Jak přivítáme léto? Kam se vydáme na výlet? Co víme o sluníčku? Může sluníčko škodit? Vím, co je t o zeměkoule? Kde už jsem cestoval? Kam nejraději jezdím|? Co budeme dělat v přírodě, v lese, u rybníka? Jak se tam máme chovat? Co dělat, když se ztratím? Co a kdo je pro nás nebezpečné? Co jsme dělali celý rok? Co jsme se naučili? Co z toho můžeme ukázat rodičům? Jak se loučíme se školáky?